Pokušaj izborne krađe na Zvezdari u organizaciji RIK-a

22. april 2016.

Obaveštavamo javnost Republike Srbije, a naročito stanovnike Zvezdare i Mirijeva, da je u toku pokušaj izborne krađe. Nakon što je Republička izborna komisija donela rešenje kojim je prihvatila predlog Grupe građana „Mirijevo“ za kontrolore proširenog sastava biračkih odbora na izborima za odbornike Skupštine opštine Gradske opštine Zvezdara, kulminirale su radnje koje imaju za cilj da pripreme i omoguće izbornu krađu na navedenim izborima.

Kako je GG „Mirijevo“ prva spontano okupljena grupa ljudi koja učestvuje na lokalnim izborima, a koja je u svom radu pokazala da zastupa interese građana, te da ne prihvata trule kompromise sa već organizovanim političkim klikama, to je rezultiralo pokušajem da se njeno učešće na izborima osujeti. Najpre je pokušano da se ospori učešće na izborima navodnom manjkavošću prikupljenih potpisa, međutim za razliku od svih ostalih učesnika u izbornom procesu jedino je GG „Mirijevo“ prikupila potpise stvarnih ljudi, o čemu ćemo takođe obavestiti organe krivičnog gonjenja. Nakon prvog bezuspešnog pokušaja usledili su konstantni visokotehnološki elektronski napadi na internet prezentacije GG „Mirijevo“, koje je rezultiralo obaranjem sajta i hakovanjem naloga na društvenim mrežama. Ponovo nisu uspeli jer se naš odnos sa sugrađanima i komšijama ne zasniva na virtuelnom kontaktu već na radu i poverenju koje se stiče godinama životom i radom u svojoj lokalnoj zajednici. Uspaničene partijske klike, shvativši da građani počinju da se okreću jedni drugima radi ostvarivanja i zaštite svojih interesa, pribegavaju očajničkom potezu. Podnose preko fiktivnog lica prigovor na rešenje Republičke izborne komisije kojim je prihvatila predlog Grupe građana „Mirijevo“ za kontrolore proširenog sastava biračkih odbora, koji Republička izborna komisija na volšeban način usvaja zanemarujući svoje prethodno rešenje i zakon, te ukida pravo GG „Mirijevo“ da naši kontrolori prate izbore i spreče izbornu krađu na Opštini Zvezdara.

Navodna manjkavost Rešenja RIKa je u tome što je prihvatila predlog GG „Mirijevo“ koji je navodno neblagovremen, jer navodno nije podnet do 10:00 časova 18.04.2016. godine. Obaveštavmo javnost da je u pitanju najgrublje kršenje izbornih prava građana Opštine Zvezdara, kako onih koji su kandidovani na listi, tako i onih koji su podržali našu listu, a naročito predstavlja kršenje izbornih prava jer onemogućava sve građane Opštine Zvezdara da njihove komšije prate i zaštite njihovu izbornu volju koju oni trba da iskažu 24.04.2016. godine. Naime i Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima predviđaju isti rok za konačnu predaju predloga kontrolora za prošireni sastav biračkih odbora.

„Ako podnosilac izborne liste ne odredi predstavnika u organ za sprovođenje izbora najdocnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, taj organ nastavlja da radi i da punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.“ Zakon o izboru narodnih poslanika Član 39. stav 3

„Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u izbornoj komisiji najkasnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, izborna komisija nastavlja da radi i da punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.“ Zakon o lokalnim izborima Član 14. stav 10

„U pogledu utvrđivanja sastava biračkog odbora u proširenom sastavu, primenjuju se odredbe ovog zakona koje se odnose na izbornu komisiju u proširenom sastavu.“ Zakon o lokalnim izborima Član 16. stav 3

Ističemo da RIK bez opravdanog razloga odbija da nam dostavi Rešenje kojim je usvojen sramni prigovor, kako ne bismo imali mogućnost da se obratimo javnosti sa detaljima besramne odluke pre nastupanja izborne tišine, kao i da bi smo bili pritešnjeni rokovima za podnošenje delotvorne žalbe Upravnom sudu. Podsećamo da je Upravni sud u ovom izbornom procesu morao da u više navrata koriguje odluke RIKa.

Na kraju ističemo da smo saznanje o sramnom rešenju dobili iz dnevne štampe i medija kojima se očigledno bezrezervno izlazi u susret kako bi se kod građana stvorio utisak da državne institucije koje sprovode izborni proces rade transparentno. Za to vreme naša Grupa građana ni nakon višečasovnog pokušaja da dobije predmetno rešenje isto nije primila. Nakon prijema istog obavestićemo javnost o svim detaljima i stvaićemo predmetno rešenje i našu žalbu na uvid javnosti.

kradja2

Posted in Vesti